Radonmätning - Introduktion

Denna artikel har ett kontaktformulär i botten av sidan.

Radonmätning villaEn radonmätning skall utföras under eldningssäsongen, 1 oktober - 30 april, dock minst 2 - 3 månader. Detta gäller samtliga fastigheter så som villor, radhus, flerfamiljshus, kontor, industrilokaler etc. Nedan information för radonmätning gäller både konsumenter, bostadsrättsföreningar och fastighetsägare.

Det finns ca 2 500 000 - 3 000 000 villor och radhus i Sverige och ca 4 - 500 000 av dem har förhöjda radonvärden. Detta utgör ca 1/6 av alla enfamiljshus. Risken för att just ditt hus har förhöjda radonvärden är så pass stor att det är klokt att utföra en radonmätning för att säkerställa inomhusmiljön för dig och din familj.

Den vanligaste orsaken till att man inte utför en radonmätning är om huset är byggt helt i trä. De flesta husägare säger då: "eftersom huset inte har någon blåbetong har vi heller ingen radon", men detta stämmer inte. Det har visat sig att efter en utförd radonmätning har värdena överstigit 200 Bq/m3 på grund av markradon

När fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar anlitar FTX Gruppen Sverige AB för en radonmätning, tar vi hand om radonmätningen från början till slut. Vi placerar ut och samlar in era mätdosor och skickar in dem till en oberoende mätcentral. Vi kan även erbjuda eventuella radonåtgärder med egna radonkonsulter och installatörer.

En radonmätning bör utföras:

  • om du äger och bor i en villa/radhus där radonmätning aldrig utförts
  • om du byggt om eller byggt större
  • om du bytt uppvärmningssystem
  • om du väsentligt ändrat eller byggt om din ventilation

Radonmätning - Olika metoder

Långtidsmätning

En långtidsmätning ger det mest exakta mätresultatet. En långtidsmätning utförs i 2-3 månader under eldningssäsongen. Använd denna radonmätning om du vill få fram det exakta radonvärdet i ditt hus. 

Radonmätning i en bostad skall ske i minst två rum. Lämpligast är de rum man oftast befinner sig i, ex. vardgasrum och sovrum. Tänk dock på att inte sova med öppet fönster under en radonmätning. Om bostaden har flera våningsplan skall minst en mätdosa placeras per våningsplan, detta gäller även källare.

Exakta anvisningar om placering av mätdosorna levereras tillsammans med dina mätdosor.

Tänk på att utföra en långtidsmätning innan du ansöker om radonbidragRadonbidraget är borttaget från och med 2015-01-01

Korttidsmätning

En korttidsmätning (rådgivande korttidsmätning) är endast avsedd för om du vill ha ett snabbt mätresultat, t.e.x. om du skall köpa eller sälja en fastighet. Denna radonmätning skall ske under minst 7 dygn och utförs för övrigt på samma sätt som en långtidsmätning. Mätning kan även ske under ett par timmar med hjälp av en speciell radonmätare. Oavsett vilken typ av korttidsmätning man väljer får man endast en indikation om radonvärdet som kan kan ligga till grund för en långtidsmätning.

Radonmätning - Så går det till 

En radonmätning utförs alltid innan en radonbesiktning

Här kan vi utföra radonmätningar 

Mälardalen

Stockholm

Strängnäs
Eskilstuna
Arboga
Köping
Västerås
Enköping
Bålsta
M.f.l.
Västra Götaland

Göteborg

Borås
Uddevalla
Vänersborg
Mariestad
Ulricehamn
Mellerud
M.f.l.
Andra städer

Malmö

Jönköping
Uppsala
M.f.l

Vill du ha hjälp med en radonmätning

Anmäl ditt intresse om radonmätning genom att fylla i kontaktformuläret nedan

Du förbinder dig inte till något köp genom att kontakta oss via nedan formulär. Endast en intresseförfrågan om radonmätning skickas till oss. 

Fält märkta med * är obligatoriska.
Välj kundtyp(*)

Namn(*)

Adress

Mobiltelefon(*)

Din E-post(*)

Ditt meddelande(*)

Bifoga fil 1
Invalid Input

Fyll i följande säkerhetskod(*)

Beställ radondosor

Vi säljer radondosor för långtidsmätning och korttidsmätning

Beställ här!